Zelfbouw – Raspberry PI

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:info
 • Bericht reacties:0 Reacties

Door het open-protocol principe van carlo-gavazzi kunnen we alle functies die we aanmaken in het project, een ModBUS adres toekennen. Het OS van Raspberry PI is meestal linux. Nu bestaat er ook een versie met een geintegreerde OpenHAB server. OpenHAB is een open systeem om te communiceren met “devices” op het netwerk. ideaal voor zelfbouw met de raspberry PI

Link : https://www.openhab.org/docs/installation/rasppi.html

voor de computer nerds …

Op die manier is het voor IT-ers of programmeurs een ware luxe om op die manier verbindingen te maken. Of eventueel om berichten te sturen naar uw smartphone. Zoek de APP op in de app-store “openHAB“.

We maken een korte lijst van de mogelijkheden doch alle programmatie van de zelfbouw raspberry server kan u zelf bepalen. Eigenlijk kunnen we stellen dat door gebruik te maken van de ModBUS (geïntegreerd zonder bijkomende interface) in de Carlo-Gavazzi Controller de mogelijkheden oneindig zijn. Enige vereiste is een raspberry PI van +/-40,-€

Een korte opsomming van de meest gebruikelijke addons. Er zijn honderden combinaties mogelijk, van “buienradar” om te voorspellen wanneer het gaat regenen tot het in schatten van de opbrengst van uw zonnepanelen. U hoeft niet thuis te zijn om uw wasmachine te starten bij zonnig weer. Ook kunnen we op deze manier uw playlist van spotify koppelen aan uw wekker, enzovoort.

 • Buienradar – Bij deze moet u uw de locatie opgeven. Het voorspelt vooraf de regen en wordt iedere 5 minuten geupdate.
 • Daikin – Niet vergeten dat we de meeste daikin airco’s ook rechtstreeks via ModBUS kunnen aangesturen.
 • Digiplex – Paradox alarmsysteem. Deze kunnen we dus perfect gekoppelen. Hoewel hier ook een eigen APP voor bestaat en we het alarmsysteem perfect kunnen koppelen met uw domotica via contacten en “inputs”, kan het dus ook via de openHAB server.
  https://www.openhab.org/addons/bindings/digiplex/
 • Loxone – Herinner u dat wij de miniserver van loxone gebruiken als Gateway voor KNX. De openHAB server draaiende op de Raspberry kan op zijn buurt communiceren met de loxone miniserver. Met andere woorden kunnen we via deze “binding” een KNX installatie laten samenvloeien met een Carlo-Gavazzi installatie.
 • Miele@Home – alle huishoudtoestellen kunnen we dus met uw domotica systeem laten communiceren, bijvoorbeeld kan u de start of pauze linken aan het zonlicht om op deze manier uw eigen opgewekte energie onmiddellijk zelf te verbruiken. Dit lijkt u vergaand? Toch is dit waar we in de toekomst rekening mee moeten houden, vandaar dat wij ook steeds zeggen dat u beter nu investeert in een domotica systeem. Bij deze keuze kan u dit zelfs in een BASIS installatie.
 • Spotify – Hiervoor is natuurlijk bijkomend een spotify account nodig.
 • Stiebel Eltron – Warmtepomp
 • Tesla – oplading van uw elektrisch voertuig om bijvoorbeeld te koppelen aan buienradar om de juiste moment van lading in te schatten.
 • Velux, Hue, en nog tientallen, zo niet honderd mogelijkheden.

deze zelfbouw met raspberry PI zal uitsluitend weggelegd zijn voor programmaeurs of IT’ers.

Things are the entities that can physically be added to a system and which can potentially provide many functionalities in one. It is important to note that Things do not have to be devices, but they can also represent a web service or any other manageable source of information and functionality. From a user perspective, they are relevant for the setup and configuration process, but not for the operation. Things can have configuration properties, which can be optional or mandatory. Such properties can be basic information like an IP address, an access token for a web service or a device specific configuration that alters its behavior.

OpenHAB site
conclusie

Men kan zich perfect verdiepen in deze materie. Carlo Gavazzi is een open-source wat ModBUS betreft. OpenHAB is een vrij verkrijgbare server voor onder andere “RaspBerry PI”, je kan overal handleidingen en filmpjes vinden om dit onder de knie te krijgen. Stuur ons gerust een mail of beter nog stuur ons uw reactie op deze blog als u interesse zou hebben.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.