We plaatsen reeds tientallen jaren domotica installaties. Door onze interesse in de materie proberen we dan ook andere “online discussies” te volgen. We merken hierbij dat er nog veel mensen denken dat een domotica systeem enkel en alleen dient om met uw GSM de verlichting te bedienen. Zijn dit feiten of eerder mythes over domotica?
Domotica is echter gebouwd als gebouwbeheer systeem. Eerst viel er in de grote gebouwen veel te besparen, omdat er minder discipline was door de gebruikers. Denk maar aan verwarming, licht laten branden, deur niet op slot, enz. Deze besparing kan nu doorgetrokken worden met Home-Automation. Dit doordat deze techniek betaalbaar geworden is in vergelijking met 15 à 20 jaar terug. Enkele feiten of eerder mythes op een rijtje.
In tegenstelling tot uw nieuw aangekochte wagen zal uw woning eerder stijgen in plaats van in waarde te zakken. Zeker als deze is uitgerust met een elektrische-installatie die flexibel is en eenvoudig kan worden aangepast naar de behoeftes van de bewoners.
U kiest inderdaad beter voor één centraal systeem om alle technieken te monitoren of te beheren. Beter dan los van elkaar geïnstalleerde gadgets elk met hun eigen APP. Veelal zijn systemen die afgeleid zijn uit een industriële omgeving of Building-Automation een betere garantie qua product-levensduur.
sportpaleis als referentie
Feit is dat industriële fabrikanten hun producten gedurende tientallen jaren moeten kunnen aanbieden. U mag ervan uitgaan dat bv. het sportpaleis garanties zal eisen qua “product-levensduur” en compatibiliteit. Dit vooraleer zij een automatisatie zullen integreren. Daarnaast kunnen de fabrikanten steeds een alternatief aan producten aanbieden.
Doordat deze systemen betaalbaar zijn geworden, zeker een basis-pakket, plaatsen wij de laatste jaren enkel nog domotica. Indien er “altijd wel iets” zou aan mankeren. Dan zouden wij na al die jaren zeker terug overgestapt zijn naar klassieke installaties. Vermoedelijk hebben we boven de 300 installaties. Dit zouden we zeker nooit volhouden indien er altijd wel iets aan verkeerd zou zijn. Wel is het zo dat tijdens het plaatsen u best alle richtlijnen volgt zoals aangegeven in de handleiding. Eerst goed informeren naar merk, protocol en gebruikte technieken. Ook zijn de gadgets een ware plaag geworden. Het probleem bij deze gadgets is dat na enkele jaren iets nieuws op de markt komt zonder compatibel te zijn met hun voorganger.
Deze investering is inderdaad duur. Zeker als u rekening houd met alle andere zaken die ook aangekocht moeten worden bij een nieuwbouw. Een voorkeur voor een klassieke installatie is dan zeer verleidelijk. Best kan u hierbij deze redenering volgen, een installatie wordt meestal geplaatst, op wat uitbreidingen na, voor de duur van uw woning.
In tegenstelling tot een keuken, bureau of badkamer zal u nooit geneigd zijn om eens alle leidingen en kabels eruit te smijten om iets nieuws te plaatsen. Vandaar zeggen wij, plaats nu desnoods een basis-systeem zodat u later makkelijker kan uitbreiden. Een 10-tal jaar terug was hierbij een “pré-domotica” installatie heel erg in trek. Momenteel is het zo dat een basis-domotica systeem reeds kan voor +/- €1000 bovenop de “pré-domotica”. Vandaar dat wij enkel nog domotica installaties plaatsen.
deze investering verdient u vlug terug, feit of mythe
Door de flexibiliteit kan een schakelaar makkelijk bijgeplaatst en geprogrammeerd worden zonder grote bijkomende kosten. We kregen soms de vraag om bv. de buitenverlichting te bedienen vanuit de slaapkamer, dit indien er buiten iets gehoord werd, paniek toets is nu reeds voorzien in basis. Ook bijvoorbeeld een melding als er water in de kelder komt, enz. Dit zijn zaken die men pas ondervind door er gedurende een tijd te wonen, achteraf zo’n zaken bijplaatsen is een heel stuk duurder indien het een klassieke installatie betreft.
Door uw energie te beheren kan u verrassingen vermijden bij uw afrekening, meten is weten !
Is ook een opmerking die we steeds horen, dat klopt, evenals een vaatwasser of een wasmachine. Het is inderdaad niet nodig, het is enkel een hulpmiddel. Doch een hulpmiddel die u veel geld kan besparen. Denk maar aan energiebeheer.
Zeker in de toekomst zal men meer en meer de zelf opgewekte energie voor eigen gebruik moeten reserveren. Met andere woorden uw “grote-verbruikers” best activeren als uw zonnepanelen goed opbrengen. Met een klassieke-installatie zal het onmogelijk worden om deze zaken op elkaar te laten inspelen.
Ook zien we soms dat s’avonds de AIRCO wordt aangezet, dit wanneer u echter bij fel zonlicht perfect automatisch uw screens reeds van in de namiddag had kunnen laten zakken om deze opwarming tegen te gaan. Gebruikers denken nog steeds dat ze op afstand moeten kunnen bedienen, doch veel zaken kunnen perfect automatisch verlopen waarbij U nog steeds zelf kan ingrijpen indien u dit wenst.
Deze reactie krijgen we meestal op de vaak gebruikte “bewegingsmelders”. Met een klassieke installatie is het echter niet zo simpel om uw buitenverlichting zowel met een schakelaar als met een bewegingsmelder te bedienen. Met een domotica systeem kan dit perfect, licht AAN bij beweging aan oprit en uit met bv. een druktoets binnen.
keuze, timers of bewegingsmelders of tijdsklok
Ook kan u de verlichting met een “tijdsklok” nog steeds bedienen met een druktoets, bv. UIT doen terwijl de “klok” AAN stuurt, enz. Tijdsklokken of timers kan u trouwens toevoegen zoveel u wenst, wat met een klassiek systeem steeds een kostprijs met zich meebrengt.
Ook de parameters van uw bewegingsmelders (lux, ‘ON’-tijd, gevoeligheid) kan u met de GSM instellen. Tevens kunnen u de bewegingsmelders gebruiken om een bericht te sturen als u niet thuis bent. U plaatst het systeem in een soort “waak” stand en in plaats van de verlichting te activeren zal het systeem een melding naar U versturen. Op die manier kan u een soort beveiliging inbouwen zonder meer kost. (LET WEL, dit is zeker geen volwaardig beveiligingssysteem)
U heeft steeds recht op uw “data-bestand”, best vooraf goeie afspraken maken hieromtrent. Het is inderdaad zo dat sommige elektriciens het databestand van uw installatie achter de hand houden. De programmatie software of tool is niet altijd vrij verkrijgbaar, denk maar aan KNX, doch heeft u wel recht op uw databestand. Op die manier kan u altijd zelf of door een andere elektricien aanpassingen laten uitvoeren. Bij de meeste systemen is de programmatie-tool (software) vrij te downloaden, dit kan ook uw keuze bepalen van het te installeren systeem of merk.
Met deze blog heb ik proberen duidelijk te maken dat domotica zeker loont. Graag horen we van u argumenten waarom u het niet zou plaatsen. Indien u zeker geen domotica wenst, raden wij u toch sterk aan om altijd 2 offertes op te vragen. Eén met en één zonder domotica geintegreerd, eventueel in basis. Zelfs indien u van plan bent uw installatie zelf te plaatsen kan dit perfect, integendeel, het is eigenlijk nog eenvoudiger dan bij een klassieke installatie.