domotica – basisfuncties

Bediening via tablet of telefoon is tegenwoordig basis

Eens u een basis domotica systeem heeft geplaatst, kan u veel zaken in uitbreiding bijvoegen achteraf. Dit tot in het extreme. Veel functies zijn echter reeds in een basis voorzien zonder daarvoor bijkomende modules te moeten voorzien. Met andere woorden, meestal kan het systeem veel meer dan u eerst in gedachten had.

uitgebreide functies?

Wat uitgebreide functies betreft, dit bespreken we in een volgende blog. Indien u in eerste instantie een installatie wenst met verlichting, zonnewering of ventilatie ? Dit alles aan uw systeem gekoppeld, dan kunnen volgende zaken reeds inbegrepen worden zonder meerkost. In uitbereiding denken wij dan aan kWh-tellers voor uw warmtepomp, zonnepanelen, weerstation en/of regensensoren. Camera functies met “trip-wire” functie enz. Verwarming per zone en/of per lokaal. Koppeling met “buienradar”. Nu dus eerst basisfuncties

lichten AAN / UIT – basis domotica

Bij domotica wordt de link van uw schakelaar of drukknop met de lamp softwarematig ingesteld, niet met een “draad”. We beschikken over drukknoppen, bewegingsmelders, detectoren, enz. (sensoren). We hebben tevens onze relais, dimmers, solidstates of andere uitgangen (actoren). Met de programmatie-tool gaan we nu functies aanmaken die een “connectie” maken tussen deze deelnemers . Bijvoorbeeld een korte druk op toets “linksonder” van de keuken zal de lamp in de berging laten branden.

Men kan ook nog andere toetsen gaan toevoegen of zelfs tijdsklokken mee laten beslissen. Met een “lange” druk kan men dan weer iets totaal anders laten functioneren, bv. 2-sec. op “linksonder” drukken zal alle rolluiken OP sturen. Enkel bij dimmers is de “lang-druk” functie voorbehouden voor het dimmen zelf.

lichten dimmen – basis domotica

Zelfde principe als bij AAN/UIT. Tevens kan U aan een toets heel gemakkelijk een andere functie gaan toekennen zonder uw gereedschapskist boven te halen. Dit kan handig zijn nadat u er een tijdje woont en dan plots beseft dat u geen drukknop heeft voorzien voor de terras verlichting. Dimmers kunnen ook dienen als automatische nachtverlichting.

Op dezelfde eenvoudige wijze worden rolluiken via een functie aan een druktoets toegewezen. Men kan hierin ook groepen maken of rolluiken koppelen met de astro-functie (via geo-locatie) bijkomend op de reeds ingestelde drukknoppen. Op deze manier zullen de gewenste rolluiken neer gaan van zodra het donker wordt zonder dat u een meting hoeft te doen van het zonlicht.

s’Morgens laten we enkel de rolluiken die U wenst optrekken op een bepaald uur. Wat ook praktisch is als u er eens enkele dagen op uit trekt, het lijkt dan alsof u thuis bent. Eventueel kan u van buitenshuis ook de zonnewering sluiten zodat het niet te warm wordt in uw woning. Op die manier bespaart u dan weer op de airco bij thuiskomst.

Een vaak voorkomende fout is dat er een RF-handzender voorzien wordt voor alle zonneweringen of rolluiken. LET WEL deze kunnen we in de meeste gevallen niet meer sturen via het domotica systeem (op enkele uitzonderingen na). Dus de koppelingen met een timer of de automatisering van groepen die dicht gaan bij fel zonlicht kan niet meer. Ook de bediening van buitenshuis valt dan weg. Best altijd eerst informeren. Alles door uw domotica laten beheren is steeds het verstandigst. Dit is stukken beter dan verschillende systemen te plaatsen die onderling met elkaar niet kunnen communiceren.

Bij gebruik van toilet of badkamer kan de ventilatie-goep één stand hoger worden gezet gedurende bijvoorbeeld één uur. Indien u ondervindt dat bij toilet gebruik eerder 30 minuten voldoende is, hoeft u geen 2-timers te plaatsen. U kan zoveel timers of klokken integreren als u wenst zonder meerprijs. Dit is al in uw basis voorzien.

Alles UIT “sfeer” is veruit de meest gekende, doch kan u voor alle situaties een sfeer verzinnen. TV-kijken, woning verlaten, thuiswerk, paniek (alles AAN), enz. Ook kan men de rolluik-standen (%) combineren met licht of lichtkleur in bepaalde gevallen, het hoeft dus niet enkel bij verlichting te blijven. We kunnen hiervoor elke toets gebruiken, maar we nemen hiervoor meestal het type “lang-drukken” zodat een bezoeker niet per ongeluk een sfeer activeert. Een sfeer kan men ook aangemaken zonder er een toets aan te koppelen. Op deze manier kan men een sfeer creëren die enkel op de Webserver zal zichtbaar zijn, wat in sommige gevallen handig kan zijn.

Bij de meeste domotica systemen is een webserver of APP ook reeds standaard inbegrepen, zelf in een basis domotica. Let wel soms wordt een maandelijkse vergoeding gevraagd per gebruiker. Best vooraf informeren. Met een Webserver kan u alle aangemaakte functies bedienen of bekijken. Heb ik het licht uitgedaan? Is de poort dicht?

Carlo Gavazzi kWh teller met ModBUSZonder hierbij onmiddellijk te denken aan kWh tellers met verschillende algoritmen om bijvoorbeeld via het verbruik van de ventilatie-groep te constateren dat de luchtfilters verstopt zijn. Zo kunnen we eenvoudig een energie-timer per lamp gaan instellen. Indien de lamp niet manueel wordt uit gezet zal deze bv. na één of enkele uren vanzelf uitgaan. Ook kan de buitenverlichting overdag altijd uit gaan doormiddel van de astro-timer. (geen lux-meting nodig). Zonnewering automatisch laten werken kan weer besparen op uw airco.

Zonder een alarminstallatie te plaatsen kan men een functie gaan toevoegen waarbij de bewegingsmelders (LET WEL deze zijn niet gemaakt om aan een volwaardige beveiligingsinstallatie te voldoen) gebruikt worden om meldingen te sturen in het geval U niet thuis bent. Op deze manier zal niet de verlichting worden aangeschakeld maar krijgt u een bericht wanneer deze melders iets detecteren. Dit kan leuk zijn als voorlopige beveiliging en vooral zonder meerkost.

Al deze functionaliteiten krijg je reeds in de basis bij de juiste keuze van uw systeem. Zoals eerder vermeld, informeer u goed vooraleer een systeem-keuze te gaan maken. Indien wij u hierbij kunnen helpen, graag. Dit kan volledig vrijblijvend door eens af te spreken. Indien vragen kan dit perfect door op deze blog te reageren.

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. roland vanderputten

  Ik heb een domotica systeem staan dat 20 jaar oud is. naam : DOBISS
  Door wie en door wat kan ik dat vervangen ?
  Ik zou graag de bedrading en knoppen (tichino drukknoppen) behouden.

  1. delbekem

   Dit kan perfect door CarloGavazzi, best kom ik eerst eens kijken om daarna vrijblijvend een prijs voorstel te maken.

  2. delbekem

   Indien u zelf alles wenst uit te voeren spreken we best eens af bij mij op kantoor.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.