Zelfbouw – Stap 3 : leidingen

Zelf uw elektrische installatie plaatsen is heel eenvoudig en zal u inderdaad veel geld besparen. Dit is natuurlijk alleen zo als u zich goed voorbereid. Zonder degelijke voorbereiding kan het u veel geld gaan kosten. Veelal zien we bijvoorbeeld dat de zelfbouwers er volop invliegen zonder eerst na te denken wat ze van hun installatie verlangen. Vandaar deze derde blog als onderdeel van verschillende, “zelfbouw – Stap 3 : leidingen” plaatsen.

Hiervoor hebben wij een stappenplan klaar. Indien u de voorbereiding op een plan kan uittekenen met alle juiste afmetingen van uw kasten en ander meubilair, zo veel te beter. Bent u niet in de mogelijkheid dit te doen kunnen wij dit ook voor u voorzien en zo mee integreren in uw pakket.

deze blog is de derde in een geplande reeks – stappenplan

  • Stap 1 : voorbereiding
  • Stap 2 : slijpen & kappen. (vorige blog)
  • Stap 3 : deze Blog.
    Stap 4 : — na de plakker – contactdozen / drukknoppen / UTP / BUS-sensoren installeren
  • Stap 5 : de zekeringskast – automaten – dossier
  • Stap 6 : domotica modules in de kast.
  • Stap 7 : programmatie
  • Stap 8 : keuring, fine tune na verhuis

Algemeen voor alle leidingen volgende zaken in acht te nemen

Preflex ontmantelen :

preflex buis tot tegen de rand van de inbouwdoos laten komen, Draden ver genoeg ontmantelen om in de doos op te draaien. Draden +/-15-20cm volledig in de doos duwen zodat de “plakkers” makkelijk kunnen bepleisteren.
Leidingen die niet in een inbouwdoos worden afgemonteerd, best niet ontmantelen zodat de draden beschermd zijn tijdens het pleisteren. We denken hier bijvoorbeeld aan opbouw Luidsprekers, verlichtingsarmaturen of andere opbouw toestellen.

Buizen of leidingen zo plat mogelijk

Waar mogelijk alle leidingen zo plat mogelijk tegen de grond plaatsen. Enkel dicht bij de plaats van de zekeringskast kan je de buizen in de hoogte gaan uitwerken, dit is afhankelijk van hoe breed uw kabelgoot naar de kast is. In ’t geval van een staande zekeringskast plaatst U best reeds de sokkel op ijzeren staven. Op die manier kunnen de leidingen langs onder binnenkomen. Hiervoor best goed meten waar de vloerpas komt.

Stopcontacten (230Vac)

Stopcontacten of contactdozen genaamd zijn steeds te bekabelen minimum met 3G2,5mm. Dit is 2 geleiders en 1 aarding (geel/groen) van 2,5mm² (carré).

U kan van stopcontact 1 naar 2, enz….Dit met een maximum van 8 punten. Let wel één punt kan gerust 2, 3 of zelfs 4 contactdozen zijn (1 afdekplaat). Wel letten we op het verbruik of vermogen dat een toestel verbruikt. Dit wil zeggen dat een Vaatwas, Oven, Droogkast enzoverder elk apart op een “automaat” te plaatsen. Dus elke leiding moet hiervoor apart naar de kast getrokken worden. Best op deze manier werken voor iedere “gekende” verbruiker van meer dan 2000W.

Verlichting (230Vac)

Verlichtings armaturen per groep die samen AAN/UIT gaan naar de kast trekken. Ook de dimbare armaturen. Hier een 3G1,5mm² minimum te voorzien. Wil met echter met LED-Spots of LED-Strips werken, al dan niet gedimd. Dan moet u zeker het principe met “DALI bus” eens bekijken. Dit komt ook meer en meer aangezien de “drivers” voor LED spots of strips ook meestal met DALI kunnen aangestuurd zijn. Dit is echter zo uitgebreid dat we dit beter in een andere “Blog” gedetailleerder kunnen bekijken. Het komt erop neer dat u per DALI master 64 drivers kan aansturen en dimmen. Qua prijs is dit dus in ieder geval veel goedkoper dan 64 dim-modules te voorzien.

Rolluiken of Screens (230Vac)

Best 5G1,5mm² per rolluik of screen apart naar de kast. Of bijvoorbeeld gelijkvloers naar de kast in de garage en de deze van de verdieping naar een kastje op zolder, dit is zeker ook een mogelijkheid. Op die manier kan men nog steeds in groep laten op/neer bewegen door dit software matig in te stellen.

BUS kabel

Alle drukknoppen, bewegingsmelders, thermostaten, sensoren, ….. met elkaar verbinden door middel van de BUS-kabel, Wij gebruiken meestal deze van KNX/EiB. Deze mag in LUS of in STER bekabeld worden, dit maakt totaal niets uit. Het enige waar we rekening mee houden is dat er max 100-INPUTS en 100-OUTPUTS op 1 bus kunnen communiceren. We plaatsen meestal 1 bus kabel voor het gelijkvloers en 1 voor de verdieping.

carlo gavazzi

Met speciale leidingen bedoelen we niet alleen de NETWERK kabels want daar denken de mensen wel nog aan, maar ook Luidsprekers zijn zeker te overwegen.

Of denk maar aan Camera’s of een beveiligingssyteem (alarm-kabels). Videofoon of bel, Leidingen naar een tuinhuis voor later of eventueel een tuinbesproeiing.

Ook MODbus kan naar AIRCO apparaten om eventueel nu of later te koppelen aan uw domotica systeem.

Let hierbij dat ieder apparaat of toestel zijn specifieke kabel nodig zal hebben, dit kan zelfs anders zijn van merk tot merk.

Alle collectoren, douches en baden zijn te aarden. Dit is een vaak vergeten probleem. Best ieder apart met 6mm² VOB draad te voorzien, ook bij een polyester bad. De wetgeving gaat ervan uit dat u dit nog steeds moet kunnen indien na enkele jaren het bad of douche is te vervangen.

vinçotte

In de volgende stap of Blog wordt de installatie verder afgewerkt met de contactdozen, dit uiteraard na de pleisterwerken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.