Smart Dupline © van Carlo Gavazzi
Vaak wordt ons gevraagd, welk systeem is nu eigenlijk het beste. Om hierop een duidelijk antwoord te geven is eigenlijk onmogelijk aangezien dit volledig afhangkelijk is van wat U er wenst mee te doen. Met andere woorden, wat is er voor u belangrijk? Welke domotica criteria gebruikt U.
Een voorbeeld, welke fiets is nu de beste? Afhankelijk van wat U er wenst mee te doen zal dit sterk uw keuze bepalen.
Bakfiets, citybike, mountainbike,… ?
Met dit artikel proberen wij U een duidelijk overzicht te geven om uw keuze eenvoudiger te maken. We putten hierbij uit onze ervaring bij het plaatsen van domotica-installaties door de jaren heen.
Eerste criteria – functionaliteiten :
Ik wens mijn CV-temperatuur van buitenshuis in te stellen, denk maar aan een vakantiewoning. Indien dit het enige is wat u wenst te kunnen via uw smartphone-APP, dan ben je zeker goedkoper af met een “intelligente thermostaat”.
(T6 van honeywell, zie figuur)
Indien U toch opteert om ook de verlichting, rolluiken, muziek enz.. te bedienen via een webserver, dan neemt u beter een volledig domotica systeem. Eventueel een basis opstelling om mee te starten en deze later dan uit te breiden naar gelang uw behoeften.
Tweede criteria – omvang van het project:
Mijn volledige woning wordt gestript of we gaan onze living verbouwen.
We kunnen u aanraden om steeds te overwegen een automatisatie te plaatsen, hoe klein de verbouwing ook, want na de living is het de buurt aan de keuken enzoverder. Van zodra u een “systeem” heeft gekozen en geplaatst kan u heel gemakkelijk uitbreiden zonder grote kosten.
Door de flexibiliteit van de meeste systemen is de kost soms kleiner omdat in sommige gevallen minder moet ingeslepen worden. Uw domotica criteria zal dus ook afhangen van de project omvang.
Derde criteria – kostprijs:
De kostprijs is sterk afhankelijk van het aantal functies en welke technieken er dienen gevisualiseerd te worden.
Verwarming en Airco koppelen met uw systeem? Energiebeheer voor wat uw elektrisch verbruik betreft, e.a.
Nog steeds krijgen we de vraag om een “pré-domotica” systeem te plaatsen. Daarmee wordt dikwijls een teleruptor schakeling bedoeld. Eigentijds is zo’n beslissing zeker niet. De kostprijs van een hedendaags basissysteem komt al redelijk in de buurt van een pré-domotica systeem.
Vierde criteria – continuïteit:
U wenst een systeem die meegaat met de tijd en uw behoeften. Een systeem die na 20 jaar nog steeds kan uitgebreid worden zonder de volledige installatie te moeten vernieuwen. In ons geval gebruiken we bij 90% van al onze installaties een systeem die afgeleid is uit de “Building-Automation”.
U begrijpt dat een merk of fabrikant die een systeem voorstelt in bijvoorbeeld het Sportpaleis of de Lotto-Arena te Antwerpen het zich niet kan permitteren om daarna de compatibiliteit niet te garanderen. Welke criteria qua domotica zijn voor u belangrijk
Vijfde criteria – open communicatie protocol:
Gedurende verloop van tijd zagen we veel systemen en/of merken de revue passeren. Grootste probleem, de meeste kunnen enkel communiceren met componenten met hetzelfde “protocol”.
Wij gebruiken naast Teletask, KNX en Loxone reeds een 10-tal jaar smart dupline © van Carlo Gavazzi. En dit voor 90% van alle projecten. Alle communicatie protocollen zijn vrij en instelbaar. Op die manier kunnen we perfect de kleine basis projecten voorzien, maar ook de liefhebbers onder ons die via hun raspberry een eigen koppeling wensen via OpenHAB of ModBUS.
Er zullen ongetwijfeld nog andere “keuze” criteria zijn. Toch hebben we een poging gedaan om u met onze vakkennis duidelijk te maken waar best op gelet wordt tijdens uw keuze. Meer en meer komen ook draadloze toepassingen “in the picture”, deze discussie houden wij voor een volgende.
In een volgende artikel berekenen we eens een kostprijs raming tussen de verschillen systemen, in hoeverre dit wel mogelijk is natuurlijk.
Interessant artikel.